De ijsbaan

In 1904 werd de IJsvereniging Voorwaarts opgericht. De vereniging organiseerde o.a. schaatswedstrijden op de Vaart en daarna op het terrein van de Johan Willem Friso Kazerne. Door de uitbreiding van de kazerne zocht men naar een andere plek. Deze werd gecreëerd in 1942 op het weiland in het Asserbos.

De baan en kantine waren ontworpen door de Asser architect Jan Hendrik van Houten die, tevens secretaris van de vereniging was.
Op deze ijsbaan in het Asserbos werden drie keer de Nederlandse schaatskampioenschappen verreden. De eerste maal was in 1947 en betrof de eendaagse titelstrijd op de kortebaan over een afstand van 160 meter. Kampioen werd Kees van Eikeren uit Badhoevedorp.
In 1955 veroverde Jan Heibrink uit Akkrum in Assen de NK-titel op de kortebaan bij de jongens A/B..
De laatste maal vond plaats in 1961. Toen werd het Nederlands Kampioenschap schaatsen langebaan verreden.
Op vrijdag 19 december werd bij invallende dooi nog wel de 500 en 5000 meter verreden maar een dag later was het over en uit. Er stond ten gevolge van de hogere temperatuur zoveel water op de baan dat de organisatie besloot het vervolg van de titelstrijd af te gelasten.
Bron: Asser Historische vereniging, Asser historisch tijdschrift december 2011.
De gemeente Assen maait dit terrein tegen het eind van het jaar en in het bos wordt de loop van het water zo geregeld dat het weiland een aantal centimeters onder water komt te staan. En elk jaar hoopt men dat het zo gaat vriezen dat men de ijzers onder kan binden. In een van de volgende jaren werd de Recreatieve IJsvereniging Het Asser Bos opgericht. Helaas is hierover niets meer te vinden dan alleen dat deze vereniging op 22 februari 2005 is overgegaan naar de Vereniging Vrienden van het Asserbos. Onze vereniging ondersteunt initiatieven die worden ontplooit wanneer men weer op de oude ijsbaan kan schaatsen.